ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΚΥΛΩΝ - Ε.Κ.Ε.Σ.®

BEST DOGS

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ | ΡΑΤΣΕΣ

 

Υπάρχουν τουλάχιστον 360 φυλές σκύλων. Απο αυτές κάποια είναι είναι πιο κοινωνικά, κάποια είναι πιο επιθετικά.

 

Τα σκυλιά που έχουν ειδικευτεί για κυνήγι μεγάλων θηραμάτων είναι και τα κατάλληλα για φύλακες και αυτά είναι περισσότερο επιρρεπή στην επιθετικότητα και γι' αυτό χρειάζεται να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να είναι ασφαλή για μία οικογένεια.

Τα Τεριέ αν και φιλικά με τους ανθρώπους, μπορούν ενίοτε να γίνουν επικίνδυνα, λόγω του ατρόμητου χαρακτήρα τους και απαιτούν ιδιαίτερα προσεκτική αντιμετώπιση.

 

Tα λυκόσκυλα (ποιμενικοί) που έχουν το πιο μεγάλο πεδίο ειδίκευσης και μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση να γίνουν οτιδήποτε, από φύλακες μέχρι σκυλιά έρευνας και διάσωσης, αστυνομικής εργασίας κλπ.

 

Και φυσικά υπάρχουν πολλές φυλές ανάλογα το τι θέλουμε απο το συγκεκριμένο τύπο σκυλιού.

Ο σκύλος είναι πολύ έξυπνο ζώο, μπορεί να μάθει να αντιλαμβάνεται από 60 έως και 100 λέξεις. Παράδειγμα, όταν του λέμε “έλα”, ο σκύλος καταλαβαίνει και έρχεται σε μας. Όταν λέμε “πάμε” ο σκύλος ξέρει ότι θα πάει βόλτα και μπορεί να μας φέρει να του φορέσουμε και το λουρί του.

 

Παρακάτω αναφέρω ενδεικτικά 5 φυλές αρκετά διαδεδομένες.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ

ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ

ΚΕΪΝ ΚΟΡΣΟ

MALTESE

JACK RUSSEL

Γερμανικός Ποιμενικός (Λυκόσκυλο) | German Shepherd

 • Ο Γερμανικός ποιμενικός, είναι ράτσα σκύλου, γνωστή στην καθημερινότητα ως λυκόσκυλο.
 • Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα επιμειξίας τριών διαφορετικών τύπων γερμανικών ποιμενικών του 19ου αιώνα:
 1. του ποιμενικού της βόρειας φυλής,
 2. του ποιμενικού της νότιας φυλής και
 3.  του ποιμενικού της Θουριγγίας. Το τελευταίο έπαιξε και το σημαντικότερο ρόλο στην τελική διαμόρφωση του πρώτου λυκόσκυλου. Πρόκειται για σχετικά καινούρια ράτσα, με τις ρίζες του να χρονολογούνται στο 1899.
 • Παρά την λαοφιλή ονομασία «λυκόσκυλο» ή ενίοτε ακόμα και «λύκος» σκέτο, δεν προήλθε από ανάμειξη ανάμεσα σε λύκο και σκύλο. Μαζί με το Χάσκυ, ωστόσο, θεωρείται ως το ένα από τα δύο είδη σκύλων με την εντονότερη εμφανισιακή ομοιότητα με τον λύκο.
 • Τα χρώματα του τριχώματος είναι μαύρο με πυρόξανθο ή μαυριδερό με πυρόξανθο, ενίοτε και εντελώς μαύρο ή ακόμα και μαυριδερό με λευκό. Η φροντίδα του, ανάλογα με την τρίχα του, είναι κανονική έως χρονοβόρα. Τα αυτιά του είναι πάντα όρθια.
 • Ο Γερμανικός Ποιμενικός διαθέτει οξυδέρκεια, ευλυγισία (σε αναλογία με το βάρος του) αλλά και ταχύτητα χτυπημάτων (δαγκώματα), σε συνδυασμό με σταυρωτά δόντια («ψαλίδια») που του προσδίδουν εξαιρετικά ισχυρό δάγκωμα. Επιπλέον, εκπαιδεύεται εύκολα για μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, ενώ έχει και ιδιαίτερα υψηλή νοημοσύνη και θεωρείται επίσημα το τρίτο εξυπνότερο είδος σκύλου, πίσω μόνο από τον Σκωτσέζικο Ποιμενικό (Μπόρντερ Κόλεϊ) και το Κανίς (Poodle).
 • Για τους λόγους αυτούς, δεν είναι τυχαίο ότι ο γερμανικός ποιμενικός χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια των A’ και B’ παγκόσμιων πολέμων, όπως και το ότι χρησιμοποιείται και σήμερα από το στρατό και την αστυνομία, σχεδόν όλων των κρατών του πλανήτη (σε γήπεδα, ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών και εκρηκτικών υλών, φύλαξη στρατοπέδων, εντοπισμό τραυματιών σε ερείπια κ.α.)
 • Το ζώο έχει τη δυνατότητα να ζει στα πλαίσια μιας οικογένειας ανθρώπων, αφού ενσωματώνεται εύκολα και γρήγορα γίνεται πλήρες μέλος της. Έχει πολύ καλές σχέσεις με τα παιδιά. Ταυτόχρονα είναι και πολύ καλός φύλακας.
 • Πιστός, ειλικρινής, έξυπνος και παρατηρητικός, ο γερμανικός ποιμενικός, εκπαιδεύεται εύκολα και θεωρείται ως μία από τις πιο έξυπνες ράτσες σκύλων. Επίσης, λόγω των ιδιοτήτων του, ανήκει στις πλέον δημοφιλείς ράτσες παγκοσμίως και μάλιστα σύμφωνα με τις στατιστικές του American Kennel Club, είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές είδος σκύλου τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ.

Λάμπραντορ Ριτρίβερ | Labrador Ρetriever

 • Το Λαμπραντόρ (Labrador retriever), είναι μία δημοφιλής ράτσα σκύλου που κατάγεται από τον Καναδά.
 • Το τρίχωμα του Λαμπραντόρ είναι σχετικά κοντό και γυαλιστερό. Οι χρωματισμοί που μπορεί να έχει είναι μαύρο, καφέ και κίτρινο. Η εκπαίδευσή του είναι εύκολη και η περιποίησή του κανονική. Επίσης είναι πολύ καλό προς τα παιδιά και καλό προς τα βρέφη. Είναι πολύ έξυπνα αλλά και διασωστικά.
 • Δεν είναι φύλακες, αντίθετα είναι από τις πιο φιλικές ράτσες. Μοιάζει πολύ με το Golden Retriever που είναι επίσης διασωστικό. Η μόνη διαφορά που έχουν είναι ότι το Golden Retriever έχει πολύ περισσότερο τρίχωμα. Τέλος είναι από τις πιο έξυπνες ράτσες, και ειδικεύονται με αποτελεσματικότητα για οδηγοί τυφλών.
 • Η καταγωγή του Λάμπραντορ δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, ωστόσο γνωρίζουμε ότι η φυλή έφτασε στην Αγγλία από την Ανατολική ακτή του Καναδά, από τη Νέα Γη και τα νησιά του Saint John. Στις αρχές του 18ου αιώνα οι Ευρωπαίοι μετανάστες ψαράδες που αλίευαν στα κρύα νερά της Νέας Γη, χρησιμοποιούσαν σαν βοηθούς αυτά τα σκυλιά που είχαν την ικανότητα να επαναφέρουν τα ψάρια που είχαν πέσει από τις βάρκες και να τραβούν στην ακτή τα δίκτυα των ψαράδων. Το κοντό και παντός καιρού διπλό τρίχωμα του Λάμπραντορ ήταν ιδανικό για να αναλαμβάνει τέτοιες εργασίες στην ξηρά αλλά και στο νερό υπό αυτές τις παγωμένες θερμοκρασίες.
 • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το είδος αυτό προήλθε από διασταυρώσεις σκυλιών που έφεραν μαζί τους οι Ευρωπαίοι μετανάστες με ντόπια σκυλιά και έτσι γεννήθηκε το Labrador retriever.
 • Είναι πολύ πιθανόν πολλά χαρακτηριστικά της φυλής, όπως η επαναφορά αλλά και η περιβόητη όρεξη τους για φαγητό να προέρχονται από εκείνη την περίοδο.  Γι' αυτό τα Λάμπραντορ ακόμα και σήμερα φαίνεται ότι μπορούν να φάνε τα πάντα και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα συμφωνήσουν ότι ακόμα και το πιο καλοταϊσμένο Λάμπραντορ δε θα έλεγε όχι σε λίγο φαγητό ακόμα.

Κέϊν Κόρσο | Cane Corso

 • Το Κάνε κόρσο, όπως όλα τα μολοσσοειδή είναι ένα σκυλί που ακούει τις εντολές και θέλει να είναι κολλημένος με τον ιδιοκτήτη του κάθε ώρα και λεπτό. Είναι επιβλητικό και συγχρόνως υπάκουο αλλά μην σας ξεγελάει αυτή η ηρεμία του, έχει ένα ισχυρή προσωπικότητα και προστασία συγχρόνως και πολλές φορές η συμπεριφορά του είναι ανεξέλεχτη.
 • Το κεφάλι του Cane Corso είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του. Είναι μεγάλο και επιβλητικό. Το μέτωπο πρέπει να είναι επίπεδο και συγκλίνει προς το ρύγχος. Το ρύγχος είναι επίπεδο, ορθογώνια (όταν το βλέπουμε από πάνω).
 • Τα μάτια του έχουν αμυγδαλωτό σχήμα.  Το χρώμα τοων ματιών του είναι σκούρο καφέ, τείνει στο μαύρο. Στα Cane Corso τα αυτιά  πρέπει να κρέμονται  ομαλά στο κεφάλι, και να φτάνουν ελαφρώς κάτω από το επίπεδο των ματιών.
 • Το Cane Corso είναι ένας μεγάλος Ιταλικός Μολοσσός, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένοςμε το Ναπολιτάνικο μαντρόσκυλο. Είναι μυώδης και λιγότερο ογκώδης από τις περισσότερες άλλες φυλές Mastiff.
 • Το Cane Corso δεν συνιστάται για αρχάριους ιδιοκτήτες σκυλιών. Ως κουτάβι, απαιτεί ισχυρή ηγεσία και συνεχή εκπαίδευση, ιδιαίτερα θα πρέπει να αρχίσει κοινωνικοποίηση όσο το δυνατόν συντομότερα. Το Cane Corso συνήθως είναι υπάκουα και γλυκά - αδιάφορα και μόνο οταν αισθανθεί πραγματική απειλή θα αντιδράσει για να προστατέψει το ιδιο και τους οικείους του.
 • Τα Κάνε κόρσο, από την ονομασία τους, σημαίνουν σκυλιά πολέμου. Και ως ετσι εχουν χρησιμοποιηθεί τα παλαιότερα χρόνια (Ρωμαίοι, Πέρσες, Ελληνες).

Μαλτέζ | Maltese

 • Το όνομά του συνδέεται με το νησί της Μάλτας, αλλά η καταγωγή του δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι τα Μαλτέζ είναι σκυλάκια συντροφιάς από την δημιουργίας τους. Η ιστορία του Μαλτέζ πάει πολλές εκατοντάδες χρόνια πίσω, όταν αγαπήθηκε από τους πλούσιους και τους ευγενείς και εδραίωσε την εικόνα του σκύλου αριστοκράτη.
 • Μέχρι και σήμερα, εκατοντάδες χρόνια μετά, τα Μαλτέζ αποτελούν τον κλασσικό σκύλο σύντροφο. Αξιαγάπητος, με χάρη και κομψότητα. Ευγενικός, φιλικός, καλότροπος με ενήλικους και παιδιά, άλλους σκύλους και ζώα, έχει κερδίσει τις καρδιές των φιλόζωων.
 • Ιδιαίτερα δημοφιλής στους κατοίκους των πόλεων, μια και μπορεί να ζήσει μέσα σε διαμέρισμα. Μικροκαμωμένος, υγιής, υπερβολικά χαριτωμένος και πολύ πολύ χαδιάρης, ο Μαλτέζ αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο για πολλούς. Ο Μαλτέζ είναι σκύλος πνευματώδης, ζωηρός και πολύ παιχνιδιάρης. Πάντα χαρούμενος, γεμάτος κέφι και ενέργεια, είναι πραγματικά σκέτη απόλαυση να είσαι δίπλα του! Η ενέργεια και η ζωντάνια του, δεν τον εγκαταλείπουν ούτε ακόμα και στα βαθιά του γεράματα!
 •  Η κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί για ένα καλότροπο και κοινωνικό σκύλο. Δώστε έμφαση στην επαφή του με τα παιδιά, καθώς μπορεί να γίνει ιδιόρρυθμο και οξύθυμο με μικρά και ζωηρά παιδιά. Πάντα πρέπει να επιβλέπετε στην ώρα παιχνιδιού.

 Τζακ Ράσσελ Τερριέρ | Jack Russel

 • Το Τζακ Ράσσελ Τερριέρ πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, χάρη στον αιδεσιμότατο Τζακ Ράσσελ, ο οποίος έβαλε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής το οποίο στόχευε στη δημιουργία ενός Τερριέρ με μεγάλη αντοχή, ιδανικό για κυνήγι μικρών ζώων, και συγκεκριμένα της αλεπούς.
 • Τα Τζακ Ράσσελ Τερριέρ έχουν φανατικούς θαυμαστές σε όλο το ν κόσμο, κυρίως λόγω του μικρού του μεγέθους και του ζωηρού χαρακτήρα του. Δεν είναι όμως σκύλος για τον καθένα. Οποιοσδήποτε μελλοντικός ιδιοκτήτης ενός Τζακ Ράσσελ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο σκύλος αυτός έχει ανεξάντλητη ενέργεια, πεισματάρικο χαρακτήρα και την εκπληκτική ικανότητα να πηδά από φράκτες και να σκάβει τούνελ...διαφυγής στην αυλή.
 • Με την κατάλληλη όμως μεταχείριση, στα χέρια ενός ενημερωμένου ιδιοκτήτη, το Τζακ Ράσσελ μπορεί να γίνει ένας αφοσιωμένος και πραγματικά απολαυστικός σύντροφος για όλη την οικογένεια.
 • Το κυρίαρχο χρώμα είναι το άσπρο (παραπάνω απο το μισό), με σημάδια σε χρώμα μαύρο, καφέ, καστανοκόκκινο ή συνδυασμό των δύο ή και των τριών χρωμάτων. Τα σημάδια παρουσιάζονται στο κεφάλι και στη βάση της ουράς.
 •  Μην αφήσετε το μικρό του μέγεθος να σας ξεγελάσει! Το Τζακ Ράσσελ είναι ένας «μεγάλος σκύλος, σε μικρό σώμα».
 • Έχει τρομερή ενέργεια, χαρούμενο και ατρόμητο ταμπεραμέντο και φαίνεται να μην εξαντλείται με τίποτα! Απολαμβάνει να παίζει, να κυνηγά και να εξερευνά και είναι πραγματικά διασκεδαστικός σύντροφος.
 • Εχετε επίσης το νου σας όταν το βγάζετε για βόλτα χωρίς το λουρί του. Το δυνατό του ένστικτο για περιπλάνηση και εξερεύνηση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες. Η σωστή εκπαίδευση είναι ίσως η καλύτερη λύση στην περίπτωση αυτή. Έτσι, και το σκυλάκι σας θα μπορεί να απολαμβάνει τη βόλτα στη εξοχή χωρίς το λουρί του και εσείς θα είσαστε ήσυχοι ότι δεν θα απομακρυνθεί πολύ, με αποτέλεσμα να χαθεί ή να τραυματιστεί.
 • Αν και πάρα πολύ έξυπνο, το Τζακ Ράσσελ είναι πεισματάρικο και αποφασιστικό. Μπορεί να το βρείτε δύσκολο να το εκπαιδεύσετε. Χρειάζεται συνεπή και αυστηρή εκπαίδευση, η οποία είναι καλύτερο να γίνει από ειδικό. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει τόσο πείσμα και θέληση όσο και το Τζακ Ράσσελ για να καταφέρει να επιβληθεί.
 • Υπάρχουν και τα Πάρσον Ράσσελ Τερριέρ, με χαρακτηριστικά ακριβώς ιδια και στην εμφάνιση, αλλά και στο χαρακτήρα. Η μοναδική ουσιώδης διαφορά, είναι ότι το Πάρσον Ράσσελ έχει μακρύτερα πόδια.
 • Λεωφόρος Αλίμου 19

Άλιμος, Αθήνα

 • (+30) 210-9844772

follow me @ facebook

COPYRIGHT © 2018  V. VOLANAKIS  |  BEST DOGS.GR - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ® ALL RIGHTS RESERVED  |  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ